SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

De 4 Uitersten, 1984
Video , 00:05:57
16 mm film

"De Dood, het Oordeel, de Hel en de Hemelse Glorie zijn de vier uitersten van de Jezuïeten. Het zijn de stadia die men doorlopen moet om die staat van genade te bereiken waarin de zonde, het Kwaad, bedwongen wordt. Ik maakte mijn eigen uitersten waarbij ik via de banaliteit en de herhaling, de opoffering en de devotie, tot de conclusie kom dat het Kwade slechts bestaat bij de gratie van het Goede, en omgekeerd.

Collage, montage, manipulatie, indoctrinatie, informatie – deze vijf woorden zijn voor mij de 20e eeuw in een notendop. Het zijn concepten die me als persoon geboren in 1951 vormden. Hersenspoeling, informatie, opvoeding… Ik heb dat altijd als hetzelfde ervaren. Als mens voel ik me verplicht om dit allemaal met de ogen wijd open te ondergaan, om het te gebruiken, te overstijgen, ermee te leven."

− AMVK


Camera: AMVK, Danny Hiele

Editing: AMVK

Animation: AMVK

Soundtrack: AMVK

Actors: Guy Cassiers, DDV, Marc Vanrunxt

Produced by: AMVK / Club Moral / Akademie Merksem