SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Anne-Mie Van Kerckhoven

26 2002 rorty 240 x 150 kopie (c)image: AMVK
Rorty the Headroom, 2002
Andere , 240 x 150 cm
Computerprint on 3M on plexi with magnetic back

"Een computerprint voor Richard Rorty op Plexiglas. Rorty is één van mijn 18 ‘Filosofische Ruimten’. Charles Baudelaire schreeuwt in de tweede helft van de 19e eeuw: “Le Satanisme a gangé!” en opent doodmoe de poorten naar het Modernisme zoals we het nu kennen. Op hetzelfde moment wordt in Noord-Amerika het Pragmatisme geboren, een materialistische filosofie van de Nieuwe Wereld waarvan Richard Rorty in 1979 de meest extreme aanschouwer zal worden.

Het interieur wordt bezet door Telstar, de eerste communicatiesatelliet, en ikzelf die in 1979 in een kamer zit in het Chelsea Hotel in New York. Elke ‘Filosofische Ruimte’ is een computer-interpretatie van een bestaand interieur waarvan ik het visuele aspect herdefinieer, overeenkomstig met de mentale impact van de filosoof.

Mijn eerste ‘Filosofische Ruimte’ dateert van 1998: Descartes. Daarna kwamen Spinoza en Leibniz. Elke Ruimte geeft zijn vooruitzicht onder de invloed van de theorie van de filosoof. Daarin ben ik het, de avatar, die een specifieke theorie groet, in een interieur dat past bij de omstandigheden. Ik neem de vrijheid om heel precies de relatie tussen iedere filosoof en mijn persoonlijke evolutie als een denker te verkennen." 

− AMVK