SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Anne-Mie Van Kerckhoven

1988 1995 ballet in wit 400 x 4  (c)image: AMVK
Decor voor Ballet in Wit van Marc Vanrunxt: Zwarte zon/Wit vierkant & Witte zon/Zwart vierkant, 1988
Installatie , 400 x 400 cm, 800 x 400 cm
paint on pvc with iron hinged joints

"Dit zijn elementen van het verschuifbaar decor voor Ballet in Wit, de productie van choreograaf Marc Vanrunxt uit 1988, waarin vijf dansers onder andere kosmische rituelen uitvoeren. De handgeschilderde mandala’s op pvc drukken begrippen als melancholie, God en tijd uit. De afwisseling tussen dag en nacht, de onderverdeling van de 24 uren in een dag, de dualiteit van donker en licht waren de thema’s.

De beelden heb ik in het Laboratorium voor artificiële intelligentie aan de VUB ontworpen, in een symbolics-programma op een Lisp-machine, het eerste commerciële werkstation. Ik heb de computer-output dan heel erg vergroot, waardoor de pixelatie bijna vriendelijk wordt, en met de hand met zeefdrukverf dus op pvc geschilderd.

Mijn werk bij de VUB inspireerde me om een avondcursus animatiefilm te volgen in de Academie van Merkstem, in 1983, wat geleid heeft tot de film De 4 uitersten, gebaseerd op de vier korte dansen van Marc Vanrunxt."

− AMVK