SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

19890000p kl (c)image: AMVK
3 Altaren: Zon, Maan, Aarde, 1989
Mixed Media , 3 x (2 x (122 x 244 cm))
paint and plastic foil on trovicel on wood

"Het is een serie van drie werken op pvc, elk in twee gedeeld, de twee delen door ijzeren scharnieren verbonden, waarvan het ene deel tegen een muur leunt en het tweede op de grond ligt.

Het eerste altaar is gemaakt voor de maan, het tweede voor de zon en het derde voor de aarde. Het altaar van de maan heeft als beeld een vrouw die haar borsten aanbiedt, zoals de Dea Nutrix in de antieke tijden. Ze kijkt naar beneden. Haar rechterborst is geel, haar linker grijs, verwijzend naar de oplichtende maan, dankzij de projectie van het zonlicht op haar oppervlak. De vrouwenfiguur die op het altaar van de zon staat kijkt vanuit het negatieve, met gouden haren, lachend, recht in uw gezicht. Wanneer je in de zon kijkt wordt je blind. Op het derde altaar staat een stoeiend koppel waaroverheen een swastika haar richtingen afwerpt en een kruis wordt.

De beeltenissen worden zó gemaakt dat, wanneer men op een bepaalde plaats voor het werk staat, zij los lijken te komen van hun medium."

− AMVK