SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Ria Pacquée

Performanceriapacquee2011artsbirthdayphotom hkaclinckx2
°1954
Leeft in Antwerp, BE
Geboren in Merksem, BE

Ria Pacquée is sinds 1979 actief als kunstenares en brengt toevallige situaties en objecten uit de alledaagse wereld in beeld. De straat, de markt, kerkhoven en de woestijn vormen haar werkterrein.

Aanvankelijk bestaat haar werk uit performances en bodyart. In het begin van de jaren tachtig ontwikkelt ze zo het typetje Madame waarvan ze gedurende enkele jaren het leven onderzoekt. Hierbij laat ze zich vergezellen door een fotograaf om de belevenissen van Madame vast te leggen.

Sinds 1992 doet Pacquée afstand van de performance en vat ze zelf post achter de camera. Vanaf dan volgen verschillende reeksen elkaar op. Vaak zijn het foto’s van voorwerpen, gevonden op straat, die met elkaar in verband worden gebracht door vorm of kleur. Zo toont ze onze omgeving op een andere manier.

Het latere werk van Pacquée wordt gekenmerkt door observatie, met sterke elementen uit visuele antropologie en politieke commentaar.