SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

DIVERSITAS III

Img 1708 image: (c) Senaat, Collection Province de Hainaut / Dépôt BPS22, Charleroi
Immortality Is Just a State of Mind, 1987
Andere , 2 x (100 x 100 cm)

De diptiek Immortality is Just a State of Mind (Onsterfelijkheid is enkel een geestestoestand) kwam tot stand na een reis in Moskou. Ze bestaat, aan de rechterkant, uit een mannelijke figuur, gebaseerd op de heroïsche zeeman op de voorgrond van het schilderij De verdediging van Sebastopol (1942) van de schilder Alexander Deïneka (1899-1969). Door Jean-François Octave uitgevoerd in de illusie van een mozaïek, verwijst het werk ook naar de monumentale werken van deze Russische schilder, zoals in het metrostation Mayakovskaya in Moskou. Aan de linkerkant is de titel van het werk in hoofdletters geschilderd, zoals een autoritaire reclameslogan; ze is afgeleid van de beroemde song Just an Illusion, van de post-discoband Imagination, die in 1982 werd uitgebracht en wereldwijd succes kende.

Emblematisch voor het werk van Octave, combineert dit werk verwijzingen die ideologisch tegengesteld zijn aan elkaar: enerzijds de heroïsche opvoering van de verdedigers van Sebastopol tegen de nazi-invasie in het klassieke register van het socialistisch realisme en anderzijds, de duidelijke lichtheid van de popcultuur, een voorbeeld van het kapitalisme dat alle fasen van het massavermaak voor commerciële doeleinden gebruikt; zelfs al bevat ze vormen van subversie (de disco subcultuur is immers het eerste onverholen toneel van homoseksualiteit). De kunstenaar vestigt ook de aandacht op de erotiek van deze jonge gespierde man, waarbij hij benadrukt dat de afbeeldingen van arbeiders van het socialistisch realisme een zekere (homo)seksuele idealisering van het mannelijk lichaam doortrekt. De (homo)seksuele idealisering die ook een van de drijfveren van disco is … Door beide ideologisch tegengestelde opvattingen met elkaar in verband te brengen, benadrukt Jean-François Octave eenzelfde uitbuiting van het seksueel register aan beide kanten van het voormalige Ijzeren Gordijn.