SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

Morele Herbewapening , 1996
Video , 00:12:00
computer animation

"De animatie die het begin vormde voor mijn 10-jaar-durende project Morele Herbewapening."

"De film bestaat uit een computeranimatie in 5 stappen. Door middel van een systematisch gebruik en hergebruik van afbeeldingen van vrouwen, vanaf de eerste naakt-pers tot aan de Seksuele revolutie, werd een alchemistisch proces geactiveerd. 5 onderzoeken rond één onderwerp beelden een belangrijke dichotomie in de massamedia af: de hedendaagse esthetiek van de fascinatie voor onheil en negatieve informatie versus de commercialisatie, oftewel abstractie, van verlangen. De film was een startpunt van mijn uitgebreide 10-jaar durende Seks en Technologie-project dat ‘Moral Rearmament’ heette. Daarvoor gaf ik mezelf de (nieuwe) naam ‘HeadNurse’, om te beantwoorden aan Big Brother, die de assistent van Dokter Nietzsche was.

Wat betreft het gebruik van de vrouwelijke afbeeldingen: het bijhouden van afbeeldingen van vrouwen en woordlijsten over bepaalde pistes heeft ervoor gezorgd dat ik ze op een gegeven moment ging combineren. Op dezelfde manier als autoverkopers, die hun nieuwste producten presenteren met schaars geklede vrouwen. Bij wijze van voorbeeld deed ik een steekproef bij woorden die gerelateerd zijn aan bepaalde problemen als elasticiteit, het presenteren van kennis en symmetrie in een ruimte, om ze te verbinden met bestanden van 1. Naakte vrouwen die enkel een riem dragen, 2. Vrouwen die hun borsten tonen terwijl ze zich fixeren op de toeschouwer, 3. Vrouwen die bezig zijn met hun blouse over hun hoofd te trekken.

Een bepaald woord houdt verband met een bepaalde afbeelding. Het woord en de afbeelding komen samen in een uitgerekte zwart-witte figuur. In de volgende stap verdwijnt het concept en de afbeelding krijgt een nieuwe betekenis dankzij kleurgebruik. De afbeelding teruggegeven aan de natuur van de perceptie. Van hieruit kunnen we een nieuwe wereld bouwen. Met dank aan het toeval en het synchrone. Dit gebeurt doormiddel van vallen en opstaan, zo werkt de evolutie. Ik probeer dingen, bekijk hoe ze werken, of ze werken. Ik gebruik mijn computer om afbeeldingen en kennis op te slaan. Deze collectie creëert systemen om zaken naar buiten te laten komen terwijl ik werk. De informatie wordt het middel, het doek om op de werken. De data zijn de verf, een gemengde opslagplaats voor verleden, hedendaagse en toekomstige intelligentie. " 

− AMVK


Camera: AMVK

Editing: AMVK

Animation: AMVK

Produced by: Club Moral