SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

Chapter of Opening the Mouth of Time , 2007
Video , 00:27:07
computer animation

"Rond mijn 40ste heb ik een boek, een soort agenda, gemaakt dat ik "Belgisch Spleen" noemde. Daarin verzameld alle gedachten en notities van de laatste 15 jaar opschreef, hier en daar. Ik heb die schrijfsels gekatalogiseerd op de dagen van het jaar waarop ze bij me opkwamen. Om zo te zien of bepaalde gedachten seizoensgebonden weerkomen en evolueren. Om meer inzicht te  krijgen in de chaos van mijn innerlijk, waarin gedachten hormonaal gestuurd worden, en dat is geen vrouwelijke realiteit alleen. Ik weet dat gedachten materie zijn, in een andere bestaansvorm. Die transformeren en morfen zich met wat er aan dagdagelijkse informatie binnenkomt, tesamen met wat nazindert in geheugen en onderbewustzijn.

Dat is ook de reden waarom ik de woorden elke maand exact op dezelfde dag laat terugkomen. Om de arbitrariteit van taal en naamgeving te gebruiken als voedend element. Als levend element weliswaar, want elke keer wanneer je een woord ziet terugkomen in een ander context, op een gelijkaardig tijdstip, evolueert er iets in de hersenen. Die hersenen proberen een verhaal en een dimensie te onderscheppen die intrigeert. dat verhaal en die dimensie doen de toeschouwer evolueren. Op dat moment word ik zelf trouwens ook toeschouwer. Al werkende zie ik dat deze manier van werken elke moralistische vooringenomenheid pareert, wat meteen het creatieve van de onderneming is." 

− AMVK


Editing: AMVK

Animation: AMVK

Soundtrack: AMVK

Produced by: Club Moral