SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

15 1989 de vijfde kracht installatie   film  kopie (c)image: AMVK
De 5de Kracht, 1989
Installatie , variable dimensions
video installation, 1 projection, 5 monitors

"Door het maken van de installatie De 5de kracht wilde ik een cultusruimte creëren waarin verschillende morele overlevingssystemen tegelijkertijd konden bestaan, om een beeld te krijgen van wat ons als westerlingen bepaalt in ons gedrag en rationele ontwikkeling. Atheïstische maar ook religieuze ideeën, Rozenkruisers, beoefenaars van zwarte magie, vrijmetselaars, sektes over evolutie en informatie, heidense bezweringen, popcultuur…

Het zit er allemaal in. Het is een poging om wat verscheurd is door beschaving en bewustzijn te herenigen. Ik gebruikte hiervoor kennisrepresentatie, meer bepaald artificiële intelligentie, en combineerde die met medische kleurindicaties op foto’s van de gezichten van hartpatiënten. In mijn achterhoofd dacht ik aan intelligentie als een beschavingsziekte, een soort schimmel die onze geest heeft binnengedrongen."

− AMVK