SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

Ds bitmap 600x900 al 1 (c)image: AMVK
Transkamer, 2015-2018

Transkamer was de titel van de allereerste productie van het kunstenaarscollectief FERDNND, opgericht in februari in 2014. Het concept van de voorstelling werd bedacht door Louis Van der Waal, Mauro Pawlowski, Sigrid Damen, Anja Perisic, Céline Felga en AMVK.
Oorspronkelijk is Transkamer ontstaan uit hun gedeelde fascinatie voor all-round kunstenaar Roland Topor. Zijn roman Le Locataire chimerique (De Huurder), 1964, vormde het vertrekpunt. Het hoofdpersonage, een timide jongeman, trekt in het appartement van een vrouw die zojuist uit het raam gesprongen is. De man wordt tot wanhoop gedreven door de pesterijen van zijn nieuwe buren.
Het stuk vond ook inspiratie in de beelden van de Chileense filmmaker en stripauteur Alejandro Jodorowsky met zijn chaotisch universum van Christusfiguren, alchemisten en circursartiesten.
Als achtergrond van de voorstelling ontwierp AMVK deze altijd spelende dia-cyclus.