SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Anne-Mie Van Kerckhoven / AMVK

Kerckhove  anne mie van  atributen en substantie (c)image: M HKA
Attributen en substantie, 1993
, 150 x 99.5 x 6.5 cm
acrylic paint, canvas

Attributen en Substantie werd voor het eerst getoond als deel van de installatie “Attributen en Substantie” in Amsterdam in 1995. Het werk –zoals het hier te zien is- staat echter op zich en draagt zelfstandig deze titel. De gravure in fluorescerende plexiplaat is de vergroting van een tekening die Anne-Mie Van Kerckhoven tijdens een middagpauze maakte als tekenleraar in de Academie voor Schone Kunsten in Gent. Het is een weergave van het krakkemikkig schavot waarop het naaktmodel tijdens de lessen moest plaatsnemen. Op de gele scherf plexiglas staat een interieur met een plus en een min erin. Het verbeeldt de ambiguë impact die een ruimte heeft op wat erin gebeurt. Interieurs zijn een terugkerend element in de werken van AMVK. Het interieur – in de betekenis van de binnenkant van een gebouw - kan een gevangenis zijn voor vrouwen, die enkel als ‘decoratief element’ worden gezien. Tegelijk verwijst het interieur ook naar de binnenkant van een mens en de inherente mogelijkheden tot zelfontplooiing en ontwikkeling. De blauwe stukken plexi tonen apart de boven- en onderkant van een gemaskerde vrouwelijke figuur. Bij het bovenstuk staat de tekst “shape and control” (vorm en controle), bij het onderstuk “barriers and openings” (begrenzingen en openingen). Beide stukken werden eerst kapotgeslagen, daarna gelijmd en opgeplakt.

In haar werk benadrukt AMVK de erotische geladenheid van het vrouwelijke lichaam. Naast de vrouwelijke figuur op de blauwe plexi verwijst ook het schavot naar een naakte vrouwelijke figuur: het model. AMVK wil haar kijkers rechtstreeks confronteren met datgene wat in de gevestigde cultuur wordt onderdrukt of afgedaan als taboe. Tegenover deze negatieve associaties met ‘vrouwelijkheid’, plaatst AMVK krachtige vrouwen, die zich bewust zijn van hun seksualiteit en hun sensualiteit. Het complexe werk van AMVK heeft geen éénduidige betekenis. Het is een uitdrukking van gedachtestromen; verschillende ervaringen, ideeën en herinneringen van de kunstenares worden als transparanten op elkaar gelegd. Met de combinatie van sterke beelden en woorden die uit hun dagdagelijkse context worden gelicht, nodigt ze de toeschouwer uit om mee nieuwe betekenissen te creëren.

"Gravure/collage in en met Plexiglas gemonteerd op een geverfde houten doos: de vergroting van de tekening is de geïmproviseerde stelling waarop het model moest poseren tijdens mijn tekenles in het KASK in Gent. Daarbovenop lijmde 2 bourgeois interieurs en een gehavende (bewerkte?) afbeelding van vrouwelijke figuren in 2 delen: het bovenste deel zegt “shape and control” (vorm en controle) het onderste deel: “barriers and openings” (barrières en openingen)." 

− AMVK