SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Luc Deleu

Luc deleu  1
°1944
Geboren in Duffel, BE
Leeft in Antwerp, BE

Luc Deleu (°1944, Duffel, België) woont in Antwerpen. In 1970, net na het behalen van zijn diploma in de architectuur, richt hij in Antwerpen T.O.P. Office (the Turn-On Planning Office) op: een interdisciplinair stadsplanningsbedrijf. In datzelfde jaar houdt Deleu ook zijn eerste solotentoonstelling: Luc Deleu neemt afscheid van de architectuur in de zelf-georganiseerde Antwerpse galerij Vacuum voor nieuwe dimensies.

Tot op heden heeft hij noch de architectuur, noch de kunst opgegeven. Hij ziet beide als nauwverwante manifestaties van het denken. Wat hij ooit over zichzelf zei, klopt nog steeds: ‘ik ben een kunstenaar, omdat ik een architect ben.’

M HKA bezit verschillende werken van Deleu, die zijn kritiek op de grenzen tussen architectuur en kunst als beroepen en kennissystemen illustreren. Het hybride activisme dat alle werken van Deleu ondersteunt, is heel goed te zien in zijn vroegere werken, die Deleu aan de Gordon Matta-Clark Foundation geschonken heeft toen het in 1979 opgericht werd door het International Cultural Centre (ICC) in Antwerpen. In 1995 werd een groot deel van de stichting bij de collectie van het M HKA gevoegd.

Items