SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Sasha Pirogova

Spi bw portrait 1000
°1986
Geboren in Moscow, RU

Sasha Pirogova (°1986, Moskou, Rusland) studeerde in 2010 af in de theoretische fysica aan de Faculteit Natuurkunde van de Staatsuniversiteit van Moskou, maar besloot om danser te worden en koos van daaruit voor de hedendaagse beeldende kunst. Ze voltooide haar opleiding aan de  ‘Rodchenko Moscow School of Photography and Multimedia’ in 2014.

Pirogova regisseert niet enkel haar videowerk, ze schrijft en choreografeert het ook en treedt er regelmatig zelf in op. Haar grondig onderzoek resulteert in video’s over onderwerpen die op een gegeven moment voor haar van belang zijn. Pirogova vertaalt existentiële hedendaagse kwesties in een taal van relaties tussen mensen, objecten en hun omgeving. Haar video's combineren dans en akoestische experimenten via een zorgvuldig verwerkingsproces.

In het oeuvre van Pirogova  staat het lichaam centraal en hoe het met een eindeloze veelheid aan bewegingen en gebaren inspeelt op de buitenwereld. De vaak onbeduidende of banale gebaren in interacties zijn een constante bron van inspiratie. 

Naast aandacht voor verwaarloosde, schijnbaar onbelangrijke lichaamsbewegingen speelt het werk van Pirogova ook met onze perceptie van alledaagse ruimten. Door hun vertrouwdheid en vluchtigheid slagen wij er dikwijls niet in de details te zien en de mogelijkheid van een ander bestaan er binnenin.