SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Vaast Colson

Vaast colson nomoresuperheroes (c)image: Creative Commons Licence
No more superheroes, 2001
Multipel
mixed media

In het werk No more superheroes komen verschillende onderzoeken en inspiratiebronnen van Vaast Colson samen. De slagzin is een duidelijke verwijzing naar het album No more heroes van de Stranglers uit het beruchte punkjaar 1977. Ook de skateboard-cultus van de jaren 80 is een bron van inspiratie voor Vaast Colson. De tekening van een vleermuis is dan weer aangebracht met een alcoholstift die de kunstenaar vastgeklemd hield in een niet nader te omschrijven lichaamsdeel.

Een geliefkoosd thema binnen het werk van Colson is de vraag naar de rol van de kunstenaar. Hij is voortdurend bezig met het creëren van artistieke rollen, personages voor zichzelf. Met het werk No more superheroes lijkt de kunstenaar de rollen die hij zich toemeet te willen distantiëren van de heldendaden uit de hoogdagen van het modernisme. De personages van Colson zijn inderdaad zelden tragisch of dramatisch. Zijn performances of interventies lijken soms nergens toe te leiden en ademen zelfs soms verveling uit. De kunstenaar geportretteerd… als mythische antiheld.