SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Liliane Vertessen

Liliane vertessen
°1952
Geboren in Leopoldsburg, BE

Liliane Vertessen (°1952, Leopoldsburg, België) maakt sinds het begin van haar carrière gebruik van haar eigen uiterlijk en fotografie. Deze elementen vormen het vertrekpunt van haar multimediale installaties. Toch kan ze niet onmiddellijk worden geklasseerd in een bepaalde kunsttrend.

In haar werk combineert Vertessen regelmatig analoge fotografie met neon. Haar poses, waarbij ze zichzelf fotografeert, zijn erotisch geladen en sterk geënsceneerd. Vertessen speelt met de verschillende rollen van de vrouw: de verleidster, de dame, het lustobject, de prostituee en het onschuldige meisje. Ze worden zowel gevierd als bekritiseerd. Het werk van Vertessen vertoont vele gelijkenissen met de schilderkunst: de mise-en-scene, het zelfportret als onderwerp en het creatief proces dat steeds in de intimiteit van het atelier plaatsvindt. De werken van Liliane Vertessen bevatten vaak melancholische elementen. Ze doen denken aan beelden uit het verleden en bevatten een poëtische en een zeer authentieke kracht.

Liliane Vertessen blijft een speler apart. Hoewel ze zichzelf in haar werk vaak als vechter voor zichzelf en als iemand die zichzelf vooropstelt portretteert, is en blijft ze bescheiden. Vertessen onderneemt weinig om op het voorplan te komen in de kunstwereld.