SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

ORLAN

09 dsc 2167capture2 blackwhite
°1947
Leeft in Paris, FR
Leeft in Los Angeles, US
Leeft in New York, US
Geboren in Saint-Etienne, FR

ORLAN (°1947, Saint-Étienne, Frankrijk) volgt een opleiding schilderkunst en duikt in de jaren zestig op in de Franse kunstwereld met fotografische Body Sculptures en met performances die zich concentreerden op haar eigen lichaam als fysieke en mythische manifestatie van het vrouwelijke.

ORLAN formuleert sterke posities en besteedt veel zorg aan een precieze en duidelijke communicatie ervan. Haar werk is letterlijk en leesbaar. Tegelijkertijd gaat het verbindingen aan met krachtige 'basislagen' van de menselijke cultuur, zoals mythe, rite, lichaam en instinct, waarbij het werkt met wat Freud, in zijn poging om het onbewuste te categoriseren, Verdichtung en Verschiebung noemde.

Het werk van ORLAN vormt een uitdaging voor collectief onbewuste verwachtingen van wat het vrouwelijke lichaam en de vrouwelijke geest moeten zijn. In de afgelopen jaren wordt ze meer en meer geïdentificeerd met haar gebruik van chirurgie als artistiek medium, met name met de video's en de blijvende fysieke resultaten van haar Surgery Performances (1986-1993).

Toch was haar plaats in de recente kunstgeschiedenis reeds verzekerd met de reeks MesuRAGE-performances die ze in 1968 aanvatte. Mesurage betekent 'meten', terwijl rage zowel kan verwijzen naar 'dolle woede' als naar 'je best doen'. Het veelvuldig gebruik van ezels en stukjes doek aan het begin van deze acties is een duidelijke verwijzing naar de schilderkunst. En wordt gezegd dat de beddenlaken-stof uit de trousseau (uitzet) van ORLAN komt – een al even duidelijke verwijzing naar traditionele modellen van vrouwelijkheid.

Items