SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Pascale Marthine Tayou

Pascalemarthinetayou bw
°1967
Leeft in Brussel, BE
Geboren in , CM

Pascale Marthine Tayou (°1967, Yaoundé, Kameroen) is van Kameroense afkomst, maar vestigt zich na omzwervingen langs Stockholm en Parijs in Gent. Tayou begint aan een opleiding in de rechten, maar slaat uiteindelijk het pad van kunstenaar in. De autodidact wiens praktijk beeldhouwen, installaties en videokunst omvat, stelt sinds de vroege jaren negentig tentoon.

De werken van Tayou worden gekenmerkt door het in vraag stellen van het vanzelfsprekende. Vanuit de gelijkenissen en verschillen tussen culturen wil hij zoeken naar antwoorden. Er bestaat geen einde voor de werken van Tayou, hij kan steeds doorvragen en nieuwe mogelijkheden onderzoeken. Daarnaast wil Tayou zowel de constructie van culturele als nationale identiteiten bevragen en daaraan gekoppeld de rol van globale uitwisselingen. Zijn werk daagt de kijker uit om te reflecteren over deze identiteiten en culturele verschillen en overeenkomsten. Tayou maakt vertalingen van een menselijk verhaal naar een tastbare en visuele vorm. In zijn unieke visuele taal combineert Tayou recuperatiemateriaal dat is achtergelaten door de consumptiemaatschappij met traditioneel handwerk.

Dialoog is een belangrijk uitgangspunt voor Tayou, een dialoog tussen mensen, maar ook een dialoog tussen gemeenschappen, waarden en systemen.