SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Johanna Kandl

Johanna kandl
°1954
Geboren in Vienna, AT
Leeft in Berlin, DE
Leeft in Vienna, AT

Johanna Kandl (°1954, Wenen, Oostenrijk) studeerde schilderkunst in Wenen en Belgrado. Kandl, die regelmatig samenwerkt met haar partner Helmut Kandl, trekt vaak op onderzoek naar de uiterste randen van de Europese Unie en de naburige 'anderen'. Ze was één van de eerste kunstenaars in Oostenrijk die in haar werk reageert op de transformaties die volgden op de globalisering na 1989 in Oost- en Zuidoost-Europa.

Kandl werkt met een breed scala aan media, maar haar fotografische en filmische praktijk vertrekt meestal vanuit haar gevoeligheid als schilder. Deze verbindingen tussen genres en technieken worden zichtbaar in haar grootschalige schilderijen, die lijken op monumentaal uitvergrote stills uit televisiereportages die vaak de barre omstandigheden van het dagelijkse leven in de snel veranderende politieke constellaties van de voormalige Sovjet satellietstaten en elders documenteren.

Kandl combineert academische de traditie van het historieschilderen met de sombere realiteit van de late twintigste en vroege eenentwintigste eeuw zoals ze gereflecteerd wordt door de massamedia. Door contrasten weer te geven, zoals tussen de schrijnende armoede in het voormalige Sovjetblok en de blitse levensstijl van hen die zich makkelijker aan het Nieuwe Kapitalisme, vraagt ze wie er profiteert van wie, en hoe en waarom? Welke grotere structuren er aan het werk zijn en hoe dit te ontcijferen?

"Gerne denke ich mir Geschichten aus, in denen Dinge einen anderen Verlauf nehmen könnten – oder auch genommen haben könnten….“ – Johanna Kandl, 2012