SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Koka Ramishvili

Kokaramishvili
°1956
Leeft in Geneva,
Geboren in Tbilisi,

Koka (Akaki) Ramishvili (°1956, Tbilisi, Georgië) is een van de vele Georgische kunstenaars die hun vaderland verlieten en wiens werk sterk beïnvloed is door post-Sovjetthema's. Hoewel de kunst van Ramishvili een politieke dimensie heeft, doet ze geen toegevingen qua nuance. Ramishvili maakt gebruik van verschillende media en thema’s om te reageren op de veranderingen in waarden die hij observeert.

In de jaren 1970 volgt Ramishvili een opleiding schilderkunst, maar hij vind dat hij in de lange 'overgangsperiode' die volgt op de hernieuwde onafhankelijkheid van Georgië in 1991 niet langer kunstzinnige beelden kan maken. In plaats daarvan begint hij aan een continue visuele analyse van de nieuwe werkelijkheid. Hij maakt 'documentaire' beelden (foto's, video's) en eigent zich soms beelden toe van andere auteurs, die hij in nieuwe contexten plaatst. Een ander terugkerend thema in zijn werk is het overlappen van de private en publieke ruimte, en de invloed van momenten van algemene crisis.

In het werk van Ramishvili is er een voortdurende interactie tussen de verschillende media die hij gebruikt. De complexiteit van zijn werk komt voort uit een bewustzijn van de specificiteit van elk medium en de verhouding met andere expressievormen, zonder te vervallen in een vormelijke leegte. Dit bewustzijn leidt ook tot een grotere nauwkeurigheid bij de verschillende thema’s, gaande van politiek tot erotiek.