SUPERDEMOCRATIE - De Senaat der Dingen


Drie cultuurinstellingen gaan in oktober tijdens de tentoonstelling SUPERDEMOCRATIE in dialoog met de Belgische Senaat. BPS22 in Charleroi, BOZAR in Brussel en M HKA in Antwerpen geven de actuele problematiek van de Senaat een culturele dimensie.

1.10.2017 - 31.10.2017

Taus Makhacheva

Taus makhacheva portrait
°1983
Leeft in Makhachkala, Dagestan, RU
Leeft in London, GB
Leeft in Moscow, RU
Geboren in Moscow, RU

Taus Makhacheva (°1983, Moskou, Rusland) volgt tussen 2002 en 2013 verschillende kunst, communicatie en economische opleidingen, in zowel Rusland als Engeland. Reeds tijdens haar opleiding neemt ze onder andere deel aan de 4e Biënnale van Moskou.

Taus Makhacheva stamt af van de Avars, de grootste etnische groep in Dagestan. Ze gebruikt objecten, films en performances om zichzelf opnieuw in te schrijven in een nationaal verhaal binnen een context waar ‘natie’ niet bestaat. Het oeuvre van Makhacheva stelt klassieke vormen van geschiedschrijving, heersende culturele conventies en genderkwesties in vraag. Met een tegelijk humoristische en kritische houding tegenover de huidige maatschappij probeert Makhacheva het hedendaagse met het nostalgische, het lokale met het globale en traditie met vooruitgang te verzoenen. Ze onderzoekt de Kaukasische samenleving en de relatie tussen haar geschiedenis, het collectieve geheugen en de dagelijkse realiteit. Met gevoel voor humor verkent Makhacheva de limieten van identificatie binnen een cultureel of een fysiek landschap.

Met haar werken stelt Makhacheva belangrijke vragen over de werking van kunst en musea en de kunstgeschiedenis. Hoe worden collecties bewaard, hoe worden collecties samengesteld, in welke mate is een museum een reflectie van de waarden uit het verleden en het heden, wat kan gezien worden als bruikbare kunst? Daarnaast kijkt ze ook naar wie er aan het woord is en zoekt ze naar een actievere rol voor objecten in lokale musea. Ook haar eigen praktijk stelt ze in vraag: hoe word je herinnerd als kunstenaar, wat laat je na en hoe ga je om met kritiek en de mening van anderen?